Milk in focus


True to our name, we have taken a closer look at the future of milk…

Per capita consumption of pure drinking milk (cow’s milk) is falling, with one person in Germany consuming 16 liters less in 2022 than in 1995. Cheese, on the other hand, will be more popular, with consumption in 2022 4.7 kg higher than in 1995. Plant-based milk alternatives have become increasingly popular in recent years, with 3.8 kg per capita consumed in 2022. However, drinking milk (cow’s milk) still accounts for the largest proportion of dairy products consumed.
A cow in Germany produced an average of 27 liters of milk per day. (2022) In high-performance operations, it can be even more. But what can be made from the milk of a single cow?

27 liters of milk = approx. 1.5 kg of butter or approx. 2 kg of hard cheese

How much milk is needed for butter and cheese?
How much milk is needed? – Source: landwirtschaft.de and kaesekompass-nrw.de

If we look at the land requirements or land use per kilogram of milk, a clear difference between the animal and plant-based variants is immediately apparent. Cow’s milk has a requirement of almost 9 m², whereas the alternative from rice only has a requirement of just under 0.3 m².

Area requirement m² per kg milk
How much land is needed for milk?
How much land is needed for milk? – ourworldindata.org
Water consumption in liters of water per liter of milk
How much water does milk need?
How much water does milk need? – ourworldindata.org

The calculation of emissions is made up of the conversion or new development of agricultural land, local production, processing, transportation and packaging. The values of the first 3 factors are particularly high for animal products. Cow’s milk consumes almost 630 liters of water. One liter of soy milk, on the other hand, contains just under 28 liters of water.

But what about the diet of tomorrow? Will only plant-based alternatives be consumed in future?

Milk without a cow?

Kuhmilch herzustellen, ohne dass diese jemals eine Kuh zu Gesicht bekommt, geht das überhaupt? Durch Präzisionsfermentation kann vegane Kuhmilch erzeugt werden, klingt zunächst widersprüchlich, doch genauer betrachtet ist die Erzeugung komplett tierfrei. Ein DNA-Strang, der für die Produktion von Milchprotein verantwortlich ist, wird in Mikroorganismen eingesetzt. Diese gentechnisch veränderten Organismen erzeugen dann das Milchprotein, welches zu verschiedenen Produkten weiterverarbeitet werden kann. Für diese Methode werden Bioreaktoren benötigt, dadurch gibt es auf der einen Seite einen höheren Energieaufwand, die optimalen Bedingungen für die Organismen müssen genau eingehalten und kontrolliert werden. Nur so ist es möglich, im großen Maßstab zu produzieren. Auf der anderen Seite fallen allerdings die Faktoren, die mit der Tierhaltung verbunden sind, zum Beispiel, Stall, Weide oder Futter, weg. Firmen wie remilk oder formo produzieren bereits vegane Kuhmilch. Durch den Ausbau der Technologie sinken die Produktionskosten immer weiter und eine große, serielle Produktion in Zukunft, ist absehbar.

Research is also being carried out into animal-free alternatives for fetal calf serum, which is used for culture media, with the help of precision fermentation. This is particularly interesting with regard to in-vitro meat.

Fermentieren ist seit tausenden Jahren verbreitet und ist bereits seit einiger Zeit zum richtigen Trend geworden. Auch bei uns in der Agentur beschäftigen wir uns schon länger mit den Möglichkeiten, die Fermentation bieten kann. Im Interview mit Cathy Hutz von Infinite Roots nehmen wir die Fermentation von Pilzenmyzel unter die Lupe.


In our trend radar, we look at the food of tomorrow:





Sources:
https://www.landwirtschaft.de/landwirtschaft-verstehen/haetten-sies-gewusst/landwirtschaft-in-zahlen/27-liter-milch-gibt-eine-kuh-am-tag
https://www.landwirtschaft.de/landwirtschaft-verstehen/haetten-sies-gewusst/wie-viel-milch-braucht-man-fuer-ein-paeckchen-butter
https://www.kaesekompass-nrw.de/kaeseinfos/infos-im-ueberblick/herstellung#:~:%A4se%,1,%20Liter%.
https://www.bmel-statistik.de/ernaehrung/versorgungsbilanzen/milch-und-milcherzeugnisse
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/318237/umfrage/pro-kopf-konsum-von-milch-und-milcherzeugnissen-in-deutschland-nach-art/
https://ourworldindata.org/environmental-impact-milks
https://www.foodunfolded.com/de/artikel/milch-ohne-kuh-kommt-milch-zukuenftig-aus-petrischalen
https://www.zukunftsinstitut.de/zukunftsthemen/praezisionsfermentation-fantastische-geschmackswelten
https://www.gea.com/de/stories/how-precision-fermentation-can-advance-sustainable-dairy/
https://www.cluster-bayern-ernaehrung.de/infografik-die-vielfalt-der-fermentation/
https://blog.zhaw.ch/eat-grow-change/2023/07/26/precision-fermentation-milch-aus-dem-bioreaktor/